Tuesday, January 13, 2009

Chikungunya- Aku mangsanya

Jumaat 9hb January 2009 pagi tuh mcm biaser aku bangun utk siap2 g kijer. Kepala mula pening since smlm time makan hi tea. Time nak mandi aku rasa nk pitam n rebah...Aishh pesal ek? Aku mula sms opis bgtau nk mc n pastu g clinic dekat2 ngan umah. Doctor cakap aku kurang gula n sendi2 sakit! Oh Ok..Tak delah bahaya sgt so aku balik lah umah.

Tetiber ptg tuh lepas bgn tido cz ngantok mkn ubat, aku rasa demam, kaki and sendi2 sakit2. Tak leh nak jalan n pinggang sakit teramat sgt...Aishh!!! aku mula risau. Time tuh aku ngadu kat Aizat yg sakit kepala dh byk kali n skang ni sengal2 badan. Aku still makan je ubat tu. X lupa juga minum byk air kelapa.

Esoknya makin sakit, bibir dh merah2 pecah2 n langsung x leh nak jalan. Demam kejap ok kejap panas..kejap2 kaki tangan aku sejuk! Aku pnah igt yg Mak Long aku ckp kalu mcm ni punca2 nak kene "Demam Chikungunya"! Arghh!!!! Aku nak g SJMC rasa jauh n x berdaya so g klinik panel tutop pulak. 1 ari aku tahan sakit... Ahad tuh plak aku g SJMC & Doctor kata aku mmg dalam peringkat awak disahkan demam tuh....Tapia alhamdulillah masih dlm keadaan terkawal coz dpt diubati awal.



Penyakit chikungunya disebabkan oleh sejenis virus yang disebut virus chikungunya.Virus Chikungunya ini masuk keluarga Togaviridae, genus alphavirus.
Gejala-Gejala Demam Chikungunya :

1.Demam tinggi (³39°C)
2.Nyeri pada persendian (gejala khas demam chikungunya)
3.Tidak nafsu makan
4.Lemah
5.Mual
6.Sakit kepala
7.Timbul ruam merah seperti pada gejala demam berdarah
8.Fotophobia ringan
.
Penangganan demam chikungunya:
Minum obat penurun demam (paracetamol)
Melapor kepada petugas kesehatan yang terdekat jika panas tidak sembuh selama lebih dari 2 hari setelah pemberian obat
Minum obat pengurang rasa sakit (aspirin)
Jika menderita nyeri persendian yang hebat sebaiknya tidak bekerja terlalu keras terlebih dahulu karena dapat memperparah nyeri sendi tersebut
Meningkatkan daya tahan tubuh, yaitu dengan cara : Mengkonsumsi makanan yang bergizi tinggi, minum sari buah-buahan segar, serta istirahat yang cukup
Demam Berdarah
Penyakit Demam Berdarah atau Dengue Hemorrhagic Fever (DHF) ialah penyakit yang disebabkan oleh virus dengue yang ditularkan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Kedua jenis nyamuk ini terdapat hampir di seluruh pelosok Indonesia, kecuali di tempat-tempat ketinggian lebih dari 1000 meter di atas permukaan air laut. Namun menurut kepala Puskesmas Kepanjen Malang, dokter Hadi dikatakan belakangan kasus DBD bahkan ditemukan di puncak gunung Semeru. Jadi dimanapun kita harus tetap waspada.
Penyakit ini ditunjukkan melalui munculnya :
demam secara tiba-tiba 2-7 hari, disertai sakit kepala berat,
sakit pada sendi dan otot (myalgia dan arthralgia)
ruam; ruam demam berdarah mempunyai ciri-ciri merah terang, petekial dan biasanya mucul dulu pada bagian bawah badan - pada beberapa pasien, ia menyebar hingga menyelimuti hampir seluruh tubuh.
Pendarahan pada hidung dan gusi.
Selain itu, radang perut bisa juga muncul dengan kombinasi sakit di perut, rasa mual, muntah-muntah atau diare.
.
Karena seringnya terjadi perdarahan dan syok maka pada penyakit ini angka kematiannya cukup tinggi, oleh karena itu setiap Penderita yang diduga menderita Penyakit Demam Berdarah dalam tingkat yang manapun harus segera dibawa ke dokter atau Rumah Sakit, mengingat sewaktu-waktu dapat mengalami syok / kematian.

PENCEGAHAN
Kebanyakan dari masyarakat menganggap remeh program 3M (Mutup, Menguras, dan Menimbun) pemerintah. 3M sudah sering digembar-gemborkan pemerintah, namun tak kunjung diikuti oleh masyarakat, sehingga angka kejadian demam berdarah dan chikungunya tetaplah tinggi. Kalau ada kejadian baru bingung fogging, dll. Padahal perlu diketahui, Fogging hanya membunuh nyamuk dewasa. Sedangkan jentik2 nyamuk, calon nyamuk dewasa tetap hidup bebas dikamar mandi. Seperti pengalaman PKL kami kemarin di Kepanjen, Malang, ada satu RT yang terkena demam chikungunya, dan satu RT kena semua tanpa terkecuali, baik anak-anak maupun dewasa. Dan mereka baru bingung setelah terjangkit chikungunya. Nasi sudah terlanjur jadi bubur. Sudah terkena baru bingung. Semoga hal tersebut dapat memberikan pelajaran, sehingga kita tidak seperti mereka.
Jadi, kunci utama pencegahan Demam Berdarah dan Chikungunya adalah 3M.


Now aku rasa stabil but sakit2 sendi tuh masih ada sikit n aku tetap bergantung makan ubat (kalu tak nanti nurse Aizat bising). Anyway thanks pada semua yg bg support utk aku lawan sakit ni. Pada Aizat thankss coz selalu igtkan mkn obat but kdg2 i terskipp jugek.. Esh yg ajak dinner sorry coz kaki x larat jalan, Peet yg katenyer takut jd cm bapak dia, Syam yg disygi sanggup antar g sepital coz dh kene marah baru aku nak g, Ajim my bro yg tukang beli mkn n siakan tempt tido, Kya-M.long-P.Long bekas pesakit yg bg moral support, dan ramai lg nama kwn2 n kazen2 x leh nak sebot yg sms, call n Arief n Arez yg dtg melawat thankss byk2. Palica jugek yg buat aku tmbah sakit hahahaa... Doa kalian akhirnya peroleh kesihatan utkku..Amin!!!

6 comments:

Muhammad Nazril Zidane Bin Shahril said...

Ciannyer..2 la byk sangat kes deman chikungunya 2 yang risau 2

wan khairy said...

huiiiii..
ciannya...
teruk tue sakit ko...
cam sakit org tua2....
cian ko...
mamam ubat k...
get rest...

nanti sihat2 boleh jalan2...

w.a.w.a said...

aiyoh!
bersabar ye..
get well soon!

||| PöJìé PööH ||| said...

la..
mangsa jugak ker ko..?
sian dia..
aku dulu nasib baik sipi² jer..
itu pun derita gak idup smggu bdn lemah² sakit² sendi cam org tua..
take car n jgn lupa mkn ubat ok!

Mohd Sufian said...

kecian... dah sembuhkan. bgs2. Cikuniya, cikunya..~

Fish of Pisces @ 5th_E said...

aiyooo x sangke ek.. u ol yang kene cikungoyah iniew...

Related Posts with Thumbnails