Monday, November 19, 2007

Baik Disangka Hina Buruk Dipuja Mulia

SALAHKAH AKU??? JAHATKAH AKU???AKU KELIRU...

Soalan itu berputar2 dikepala ku sering kali ini terjadi...pilu,sayu,syahdu diriku bila kwn sendiri memarahiku dgn perkataan "SIAL"... Kenapa??Mengapa???
Punca sebab musabab hanya 1 "clubbing"....
Semua dah plan nak p clubbing jumaat ni (23/11/07) but aku mmglah bukan kaki clubbing (tp zaman study dolu gajin ah p)... Pas lepak gan gan kwn2 kat A&W baru2 ni, diorg pakat taknk g cz katenyer maybe ada "rushed" cz tema party club time tuh "black out".....
Dengan was2nya aku bertanya pada seorg rakanku ttg ini...tafsiran ku disalah erti dan mereka mengandaikan aku menabur fitnah utk menakut2kan pengunjung2 club itu..
Huishhh!!!! tekanan jiwa aku tlah alami kini.. Itulah bak kata pepatah, "telajak perahu boler undur"...
Ketidakpuasan hati sahabat baikku telah mengundang parah padaku (kenapa soal club ini begitu mengganggu sensitiviti dia??)... aku terima satu risalah sebegini bunyinya...

"sial punya ura2........sapa yg buat ura2..dia akan terasa...aku x nk dengar cerita yg ura2....nak dengar cerita yg real.....so,klu setakat ura2.....ko bercerita ngan adik beradik ko jer...tetiba bila aku dh sakit hati,cam nie jadinyer...nk jadi ustazah,g buat ceramah dlm surau atau masjid.....aku dh x tahan ngan mala petaka dr mulut dia....org takut,g balik dok kampung atau desa....senang....aku benci ngan ura2.......klu x nk terlibat...dok senyap2 dan jgn menyusahkan org ngan ura2 ko tue....siallll...."

Arghh!!!aku terkesima seketika dan aku mengeluh pjg krn soal remeh spt sampah ini membuatkan hilang sabarnya...bagaikan dtuju kpdku tp pengwar2 ura2 sedikitpun x rasa bersalah krn mungkin terlepas dr khabar2kan ura2 durjana ini...

Selintas jua hal ini, aku dpt satu statements yg mengatakan

"ko kan dah di cop sbg org JAHAT, so apa lagi ko nak takut"..

dan inikah realiti yang aku terima...??? Oh Tuhan..kenapa begitu tragisnya dugaan yang Kau berikan padaku degan sekelip mata??? Aku makin bingung,buntu, hilang percaya pada semua.... Waktu inilah aku rasa ingin luahkan pada 2 insan yang aku syg, sahabat karibku Nana...
"Na...naper org buat aku cm ni na??naper na???".. "Ijam...naper???"
Aku hanya mampu membalas dgn begini rupa

"masalahnya tukang "kata" yg ada ura2 ni semua takkan terasa apa2 cuma yang tukang "bertanya" dan dh tentu zero bab ura2 ni yg kene hentam..nasib org tuhlah...gupenyer baru dia tau yg gamai dah "cop" dia "jahat".. sgt dukacita dan seakan terpaku dan mengalirkan air mata bahawasanya dia dianggap sebegitu rupa..mainan lakonan dan gurauan sesama sendiri dianggap benar..apakah ini realiti yang aku harus terima disaat ambang hujung tahun ini???inilah masa yg paling menyayat hati kali ke2 selepas kehilangan teman tersyg..air mata ini bagaikan tidak dapat berehat utk berhenti mengalirkan linangan jernih ke pipi..keprrcayaan makin kurang dlm realiti ini..dia percaya bahawa inilah dugaan yg harus diterimanya setelah 25 thn hidup dalam erti sygkan persahabatan..walau apapun tafsiran dan anggapan, dia seorg yang sygkan semua org yg dkenalinya baik buruk atau pekerti mulia..maaf dipinta andai tersilap bahasa...andai dia pergi,kalungkan serantai doa buatnya...amin.........."

emosionalkah aku..pasti??? aku masih dan perlu menanti jwpn yang pasti... Salah ku???Salah siapa??? Kesilapanku dan Keeoganmu..tp aku ttp sayangi semuanya walaupun teman rapat mahupun musuh sejagat...

2 comments:

peanutbutter said...

apa ke gampang beno perangai kawan ko tu...

.::DyDy BaNoD::. + Chiuuupp!!! said...

takper..ni semua hikmah..
kesedaran bg ku..
hehe..
paperpun aku syg semua!!!

Related Posts with Thumbnails